top of page

5 tips för en lyckad jobbintervju

 

För att lyckas med en jobbintervju krävs det att du förbereder dig en aning. Det känns säkerligen nervöst och utlämnande inför själva mötet men med några enkla tips kan intervjun upplevas som något du själv kan ta kontroll och styra över.


Tips 1 - Uppdatera ditt CV

Redan innan intervjun är det viktigt att du har ett uppdaterat och välskrivet CV. Detta för att arbetsgivaren ska kunna ställa relevanta frågor och för att du själv ska kunna påvisa alla kompetenser du har att erbjuda. Se även till att ditt CV ser estetiskt snyggt ut. Dubbelkolla stavfel och ha gärna med underrubriker. En bild på dig själv kan även vara trevligt för arbetsgivaren att se på för att få ett första intryck av dig.


Tips 2 - Var påläst om rollen och företaget

Se till att du är påläst om företaget och arbetsrollen du söker. Om du sedan innan läst dig in på vad rollen du söker innebär, kommer du att upplevas som mer engagerad och intresserad. Ett förslag är att läsa igenom jobbannonsen om det finns någon. Det är även viktigt att läsa på om företaget innan du dyker upp. Detta kommer göra att du lättare kan motivera varför rollen passar just dig samt varför just du är personen de söker. Detta kommer även göra att du lättare kan komma med frågor och funderingar som visar på att du är engagerad i rollen.


Tips 3 - Tänk på ditt kroppsspråk

Under intervjun är det alltid viktigt att du med hela din kropp visar att du är intresserad. Ögonkontakt med personen du pratar med är bland annat ett sätt att visa det. Genom ögonkontakten kommer arbetsgivaren förstå att du lyssnar och få ett intryck av att du är genuint intresserad av vad hen säger. Även en rak kroppshållning kommer göra att du upplevs som mer intresserad och självsäker i vad du säger.


Tips 4 - Var uppmärksam och ställ frågor

Det är alltid viktigt att visa att du lyssnar och är uppmärksam på vad personen säger. Detta bekräftar du tydligast genom att ställa frågor. Försök att inte försvinna bort i tankarna utan fokusera på vad personen säger och ställ sedan följdfrågor utefter det. Du kan även visa att du är uppmärksam genom att nicka tillbaka till personen när hen pratar.


Tips 5 - Var dig själv

Det kan låta klyschigt men är något av det viktigaste under intervjun. Var dig själv! Krystade och påhittade svar kommer att lysa igenom. Det kommer inte heller att låta trovärdigt. Var istället ärlig om dina brister men även styrkor vilket enbart kommer att uppskattas av arbetsgivaren och kommer att visa på att du är självmedveten som person.87 views0 comments

Comments


bottom of page