top of page

6 tips för att skapa ett lockande CV


För att en arbetsgivare ska lägga märke till just dig krävs det att du sticker ut från mängden med ett vässat CV. Med dessa fem tips kan du få till just det och samtidigt få fram en snygg struktur som visar varför du är rätt för jobbet du söker.


1. Informativt

Ett CV ska alltid vara informativt och det ska tydligt framgå vad du har för tidigare arbetslivserfarenhet. Ta med allt du gjort inom ditt tidigare arbetsliv och inkludera allt som kan tänkas vara meriterande. Under varje erfarenhet bör du ge utförliga beskrivningar av vad jobbet innefattade samt vad du fick lära dig där. Även vad du har tagit med dig inför framtida jobb eller vilka resultat du presterade, är bra att presentera här. Detta är viktigt för att arbetsgivaren ska kunna se alla dina kvalifikationer.


2. Håll det kort och koncist

Även om ditt CV ska vara informativt är det viktigt att det samtidigt är kort och koncist. För att arbetsgivaren snabbt ska kunna se dina kvalifikationer, bland alla CVn som hen förmodligen behöver gå igenom, gäller det att så mycket som möjligt ska få plats på en liten yta. CVt ska gärna vara runt 1-2A4 långt. Se även till att det inte blir för kort utan hitta det där mellantinget som kommer innefatta allt det nödvändiga. Använd gärna tydliga rubriker så att det är lätt att "scanna av" ditt CV.


3. Kolla grammatiken!

Något som direkt ger ett intryck av dig hos arbetsgivaren när hen läser ditt CV är grammatiken i din text. Dubbelkolla och läs alltid igenom ditt CV innan du skickar det till en arbetsgivare. Stavfel kan ge ett negativt intryck och får dig lätt att framstå som en slarvig person. Ett tips är att be någon annan läsa igenom det för att få ett par utomstående ögon på din text. Det är lätt att man blir blind för vad man själv skrivit när man har filat på en text länge.


4. Använd designmallar och underrubriker

Det är viktigt att ditt CV är snyggt och visuellt tilltalande. I Word finns färdiga mallar du kan använda dig av. För att ditt CV ska bli tydligare samt lättare att läsa är ett stort tips att ha underrubriker. Detta gör det lättare för läsaren att kunna strukturera vad som står samt lokalisera olika delar lättare. Detta istället för att ha långa stappliga stycken att plöja igenom. Det är även estetiskt snyggt med underrubriker.


5. Våga stick ut

Ingen minns en fegis! Var inte rädd för att sticka ut med ditt CV genom att bjuda på något oväntat. Varför inte välja en häftig design på ditt CV, illustrera dina kunskaper med grafiska element eller inleda ditt personliga brev med en dikt. Att göra något oväntat gör att arbetsgivaren uppmärksammar ditt CV lite extra och ser att du gjort det där lilla extra, något som alltid är ett plus i kanten när du söker jobb.


6. Glöm inte en bild på dig själv

Slutligen, ha gärna en bild på dig själv i ditt CV. Detta ger ett första intryck av vem du är och är trevligt att ha med. Det är viktigt att detta är en seriös bild som tydligt visar ditt ansikte. En suddig eller otydlig bild är inte alls snygg att ha med.
105 views0 comments

コメント


bottom of page