top of page

GUIDE FÖR
VIRTUAL CAREER DAYS
 

VC.logo.big.png

7 STEG - FÅ UT DET MESTA AV
VIRTUAL CARRER DAYS

Att utforska olika karriärmöjligheter och knyta kontakter med arbetsgivare är en spännande del av din studietid. Detta kan göras genom att delta i fysiska mässor och evenemang. Men i dagens digitala era har virtuella mässor blivit populära och lättillgängliga. Ett exempel är VCD- Virtual Career Days. Nedan guidar vi dig genom användningen av denna fantastiska plattform och delar tips för att få det mesta möjliga av din upplevelse. 

 

Virtual Career Days är en åretruntöppen plattform med specifika livedagar under året. Live vilket innebär att rekryterare är live i de digitala montrarna och att vi livesänder föreläsningar just denna dag. Några dagar om året kör vi yrkes/branschspecifika mässdagar, och två gånger om året är mässan öppen för alla! Tänk dig en stor studentmässa, fast virtuell – så du kan delta från soffan eller var du än befinner dig! 

Teknik - Dag 2: About

Steg 1: Registrering och förberedelse 

Börja med att registrera dig för VCD. Följ anvisningarna och se till att du har tillgång till en stabil internetanslutning för att få en smidig upplevelse. Du kan även välja att enkelt registrera dig med hjälp av ditt konto på Google, Facebook eller Linkedin. 

 

Vid registreringen kommer du att få svara på ett fåtal frågor om din utbildning/yrkesbakgrund som kommer hjälpa till att matcha dig mot företag som är relevanta för just dig. 

 

Du kan även direkt eller senare lägga till mer information om dig själv under din profilsida och ladda upp ett CV. Detta kommer göra att rekryterarna får reda på mer om dig och kan se bearbeta dina eventuella anmälningar för praktik-eller jobberbjudanden under och efter mässan. Ju mer du fyller i om dig själv, desto större är chansen att rekryterna får upp ögonen för just dig.

 

Vissa företag erbjuder även möjligheten att boka in intervjuer under live-dagen. Dessa kan du boka in innan livedagen, direkt i plattformen. 

 

Glöm inte att lägga in datumet för live-dagen i din kalender!

2_edited.jpg
3.png

Steg 2: LIVE-dagen. Utforska utställarna och företag

​När du loggat in på VCD kommer du mötas av en rad mässhallar som innehåller en mängd digitala montrar för de företag som deltar. Ta dig tid till att utforska de olika utställningshallarna och lära dig mer om de företag som intresserar dig. Klicka dig fram mellan montrarna, läs beskrivningar och titta på videopresentationer, ta del av informationsmaterial etc som finns tillgängliga. 

Steg 3: LIVE-dagen. Nätverka med arbetsgivare och andra studenter

En av fördelarna med en virtuell mässa är möjligheten att nätverka med arbetsgivare och föreläsarna direkt. Här går det att kommunicera med representanter från företag via chatt, videosamtal, förbokade intervjuer eller genom att boka möten under mässans gång. Var förberedd med frågor och visa ett genuint intresse för företagen du möter. Nätverkade när en viktig del av att bygga upp din professionella kontaktlista och kan leda till spännande karriärmöjligheter i framtiden. 

4_edited.jpg
9.png

Steg 4: Delta i seminarier och presentationer 

På Virtual Career Days kan du ta del av en mängd olika seminarier och presentationer som kan vara mycket värdefulla för karriärutveckling. Under seminarierna kan du lyssna på föreläsare, delta i diskussioner och få insikt i olika branscher och yrken. Det finns både live-sessioner och förinspelade föreläsningar. Titta igenom innan live-dagen vilka du tycker låter mest intressanta och lägg in i din kalender. 

Steg 5: Sök bland jobberbjudanden

Här kan du filtrera arbetsgivare från vilken del av Sverige du vill söka jobb i och välja vilken studieinriktning du har. Jobb, sommarjobb, praktikplatser etc. är publicerade och går att anmäla intresse till. Klicka dig vidare på arbetsbeskrivningarna och läs mer om jobben, sedan kan du anmäla ditt intresse direkt.  

6_edited.png

Steg 6: Gör ett personlighetstest/karriärstest 

Detta testet ger dig guidning och vägledning till olika karriärsval. Få reda på vilka yrken som passar just din personlighet genom att svara på frågor om din personlighet och intresseområden. Resultatet kan du använda till att utforska nya karriärer som du kanske inte visste passade dig. 

Steg 7: Följ upp efter mässan

Efter VCD är slut är det viktigt att följa upp med de företag och personer du träffat. Skicka kontaktförfrågning på Linkedin eller tackmejl till företagsrepresentanterna och uttryck din uppskattning för möjligheten att integrera, be om ytterligare information eller följande steg om du är intresserade av att fortsätta samtalet. 

 

Att delta på Virtual Career Days kan vara en givande och spännande upplevelse för dig som student och genom att följa dessa steg och vara aktiv och engagerad kommer du att kunna dra nytta av de möjligheter som erbjuds. Kom ihåg att vara öppen, nyfiken, och visa ditt bästa jag när du integrerar med företag och andra studenter. 

1.png
bottom of page