top of page
Josefin Claesson

Sommarjobb och praktik - Bästa tipsen för att landa sommarjobbet eller praktiken!

Updated: Apr 3

Sök sommarjobb och praktik

Som student står du inför en av de mest spännande och betydelsefulla stunderna i ditt akademiska liv - sökandet efter sommarjobb eller praktikplatser.

Det kan verka som en utmaning i den konkurrensutsatta arbetsmarknaden, men det är också en ovärderlig möjlighet att skaffa sig värdefulla erfarenheter och stärka din position på arbetsmarknaden. Nedan listar vi värdefulla tips som kan hjälpa dig på vägen till att få just det jobbet du vill ha!


Självreflektion: Innan du påbörjar din ansökan så är det viktigt att ta dig tid att verkligen förstå vad du vill uppnå med jobbet.  Gör en lista över målsättningar och vilka färdigheter du vill utveckla. Ta dig tiden att reflektera över tidigare erfarenheter! Med hjälp av dina egna reflektioner kan du identifiera vad du behöver leta efter för att fortsätta din utveckling och lättare till att rikta in din sökning mot jobb som ökar dina chanser för att hitta den rätta matchningen.


Utforska olika företag: Ta dig tiden till att söka upp olika organisationer och företag som väcker ditt intresse. Lär dig mer om deras verksamhet, kultur och värderingar samt vilka jobb de erbjuder. Ett steg närmare att landa jobbet du vill ha, är genom att under intervjun faktiskt påvisa att du gjort din forskning och att du är insatt i deras värderingar och kultur som ökar dina chanser till att göra ett intryck hos arbetsgivaren under intervjun!


Ett effektivt sätt att utforska företag är att besöka en student- eller karriärmässa. En del högskolor och universitet anordnar egna karriärdagar för nätverkande, men om du inte har tillgång till dessa eller tid att vänta så kan du när som helst besöka Virtual Career Days som är en åretrunt öppen karriärplattformn för dig som är student, nyexaminerad eller arbetssökande. På vissa specifika dagar anordnas livedagar där du får möjlighet att nätverka digitalt med arbetsgivare över hela Sverige, via chat, video eller speed intervjuer. Det kan vara ett effektivt och enkelt sätt att knyta viktiga kontakter för ditt jobbsökande. Det är precis som en fysiskt mässa, fast digitalt. När mässan inte är live finns fortfarande möjlighet att besöka företagens digitala montrar, söka upp relevanta kontaktpersoner eller se företagens aktuella erbjudanden. Där finns även CV-skola och andra intressanta föreläsningar som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande. Håll utkik i eventkalendern så du inte missar några live-event!


Skapa ditt CV: När du har en klar bild av vad du vill uppnå, är det dags att starta din ansökan. Börja med att uppdatera ditt CV med tidigare erfarenhet, utbildning och färdigheter. Lägg extra fokus på relevanta prestationer och erfarenheter som kan vara av betydelse inför det jobb eller praktikplats du söker. Du bör också skriva du ett personligt brev som där du berättar kort om dig själv, varför du är intresserad av rollen och vad som gör att just du skulle passa in i tjänsten.  Tänk på att alltid anpassa ditt personliga brev efter företag och tjänst för att maximera dina chanser till att få en intervju.


Inför jobbintervjun eller praktikintervjun: När du blir kallad till en intervju bör du ta dig tid att läsa på lite extra om företaget, där du har möjlighet att verkligen sticka ut från mängden genom att verkligen visa ditt intresse! Se till att du också har frågor att ställa till intervjuaren för att visa ditt ytterligare intresse och engagemang för arbetsgivaren. Kom ihåg att vara dig själv och positivt inställd!


Förbered en lista med referenser: Efter en intervju är det vanligt att arbetsgivaren efterfrågar tidigare referenser. Genom att förbereda din referenslista i god tid innan intervjun så att du enkelt kan ta med denna, eller skicka iväg till hens mejl vid efterfrågan.


Förbereda frågor att ställa till intervjuaren: Intervjuer är inte bara möjlighet för arbetsgivaren att få veta mer om dig, utan även ett gyllene tillfälle att själv ställa frågor – intervjun är trots allt en tvåvägskommunikation.


Några exempel på frågor som du kan ställa:

  • Hur ser en vanlig arbetsdag/vecka ut?

  • Vad tycker du är det bästa med företaget?

  • Hur skulle ni beskriva personen som skulle lyckas i den här tjänsten?

  • Vad kan jag förvänta mig den första tiden på jobbet?

  • Finns det några utmaningar i rollen just nu?

  • Hur brukar ni samarbeta inom företaget?

Fortsätt att följa upp: Efter att du har skickat in din ansökan eller deltagit i en intervju, kan du välja följa upp med intervjuaren. Vid ansökan kan du alltid höra av dig genom telefon eller mejl och fråga hur själva processen ser ut och berätta att du ser fram emot att få komma på en intervju. Om du hör av dig efter en intervju kan du skicka ett tackmejl och för att visa ditt fortsatta intresse för positionen.

Var beredd på att eventuellt få följa upp igen om du inte hör något tillbaka inom en rimlig tid.  



 

45 views0 comments

Comments


bottom of page