top of page

5 Anledningar till att jobba inom offentlig sektor!

Har du en förutfattad mening om att det skulle vara trist och tråkigt att jobba inom offentlig sektor? Då ska du tänka om! Här ger vi dig fem bra anledningar till varför du bör välja en karriär inom offentlig sektor.


1. Det finns något för dig oavsett vad du vill jobba med

Den offentliga sektorn innebär att all arbetskraft som finns inom denna sfär är investerat utav offentliga medel dvs skattepengar. Därför lägger man ner mycket tid och energi på att ta fram kvalificerade jobb som är har stor vikt för samhället. Några exempel är;


Statsvetare: Politisk sekreterare, analytiker, kommunsekreterare

Arkitekt:                      Byggnadsarkitekt, planeringsarkitekt, landskapsarkitekt

Lärare: Grundskola, högskola, rektor

Sjukvårdare: Sjuksköterska, doktor, psykolog

Polis: Utredare, rättsavdelning, IT


2. Rekryterarna behöver dig nu 

Det finns stora möjligheter till att få jobb inom den offentliga sektorn! Populationen växer vilket resulterar i att arbetsmarknaden ökar kraftigt. Här finns det dessutom många inriktningar du kan välja att gå, och få spetskompetens inom just det specifika området du är intresserad av.


En attraktivt bransch med stort behov är sjukvården. Här kan du utbilda dig till bland annat barnmorska, distriktssköterska eller varför inte något inom folktandvården! Det finns mycket utvecklingspotential och karriärbyggande i en mycket spännande och flexibel arbetsmiljö.


3. En trygg arbetsplats 

Det är stabilitet i den offentliga sektorn i och med att den är skattebetald. Det innebär att en offentlig sektor kan aldrig bli uppköpt av ett annat privat företag eller att sin arbetsplats bli förflyttad plötsligt. Det är inte vinstdrivande på samma sätt som ett privat, utan här sätter man alltid människan först.

Det resulterar i att du får en trygg och bra arbetsmiljö.


4. Du vet vart pengarna går till

Om man delar upp orden offentlige sektor så betyder offentlig precis som det låter, offentligt. Sektor betyder däremot ett det är delar av ekonomin eller marknaden.Lagen för den offentliga sektorn säger att de upphandlingar som görs måste vara publika eftersom det är investerat utav skattepengar. Efter det utlägget kan man förstå varför det heter offentlig sektor.


Vad detta innebär för den offentliga sektorn är att allmänheten kan se vart pengarna går till. Det ska vara tydligt och kontrollerat hur pengarna används. Detta gör att det är svårt för systemet att kunna exempelvis skattefuska. Här kan man känna sig trygg med vetskap om vart pengarna faktiskt går till.


5. Du gör skillnad

På många plan arbetar du med människor, för människor. Detta bör vi värna och vara stolta över. Sverige har gratis skola och sjukvård, det kan man inte ta förgivet och det är tack vare den offentliga sektorn. Att få arbeta med alla dessa hjältar och själv bidra till det fina samhället vi faktiskt har, är otroligt. Ensam är inte stark, utan tillsammans gör vi skillnad!


Vad känner du, vill du medverka i den offentliga sektorn eller vill du veta ännu mera? Kom på VCD mässor och få en större inblick i dom branscher du är intresserad utav!5 views0 comments

Comments


bottom of page