top of page

Sex tips till dig som söker praktikplats

Att säkra en praktikplats kan vara en viktig del av din utbildning eller karriär som student. Det kan dock vara svårt att veta var och hur man ska börja söka. Här presenterar vi fem tips som kan hjälpa dig att hitta en praktikplats som passar dina intressen och mål. Ta en titt på tipsen och få en start på din praktiksökningsresa.

1. Använd karriärresurser på din skola

Boka tid på ditt karriärcenter eller med en studievägledare för att få allmänna tips och råd om praktik. De ger vägledning och har ofta konkreta förslag på arbetsplatser du kan kontakta. Oftast har de kontakter med näringsliv och olika myndigheter och organisationer. Dessutom kan de erbjuda jobbportaler eller anslagstavlor där arbetsgivare annonserar praktikplatser specifikt för studenter. Förutom karriärscenter så brukar studentkårer anordna arbetsmarknadsdagar där du som student har möjlighet att nätverka och höra dig för om praktik.


2. Utforska onlineplattformar

Det går att hitta praktikplatser via jobbportaler såsom Linkedin och Arbetsförmedlingen, men eftersom de inte i första hand riktar sig till studenter kan det vara lite knepigt. Det är en av anledningarna till varför vi på Framitdsverket skapade studentplattormen Virtual Career Days. Här listas praktik- och jobberbjudanden som är riktade till just studenter och nyexade, både för dig som läser/läst på högskola eller ykreshögskola. Det är möjligt att filtrera vilken typ av praktik du söker osv och du kan anmäla intresse för praktikplatserna direkt via plattformen. Det gör det enkelt för företagen att kontakta dig för att följa upp din intresseanmälan.


3. Kontakta relevanta företag direkt 

Flera företag lägger ut på sociala medier om deras praktikprogram eller information om kommande möjligheter så var aktiv och följ de företag som du är intresserad av att arbeta för. Även företags webbsidor har mycket information om praktikmöjligheter. Det går även att skicka spontanansökningar till företag. Kontakta arbetsgivare och berätta varför du vill praktisera hos dem och var beredd på att berätta varför du vill jobba på just deras företag/organisation.


3. Nätverka och utnyttja kontakter

Berätta för dina vänner, familj och lärare att du söker en praktikplats. De rekommenderar dig gärna och kan ha värdefulla kontakter. Du kan också delta i branschrelaterande evenemang och mässor där yrkesverksamma arbetsgivare ger dig möjlighet att konversera och visa ditt intresse för dem. Det gäller att vara öppen och engagerad i deras verksamhet för att få dem att erbjuda dig en plats.


4. Anpassa ditt CV och personliga brev

Inför varje ansökan bör du anpassa ditt CV och personliga brev, detta för att framhäva dina relevanta utbildnings- och erfarenhetsuppgifter. Det gäller att visa hur dina kunskaper kan bidra till deras företag. Gå igenom företagets hemsida och anpassa din ansökan efter deras behov. Genom att du visar ditt engagemang för företaget ökar du dina chanser att bli kallad till intervju. Satsa på kvalité och gör inte stora standardutskick.


5. Följ upp och var uthållig

Efter att du har skickat din ansökan är det viktigt att följa upp med arbetsgivaren. Skicka ett tack där du uttrycker ditt intresse och tacksamhet för möjligheten om praktikplatsen. Om du blir kallad till intervju, se till att förbereda dig noggrant genom att undersöka företaget mer och vara beredd svara på intervjufrågor. Om du inte får något svar var uthållig och ge inte upp, försätt att söka och förbättra dina ansökningsmaterial baserat på feedback du får. Det kan ta ett tag att få napp.


6. Vi hjälper dig hitta en praktikplats! Missa inte Virtual Career Days - Sveriges största digitala event för dig som är student eller nyexad, där du kan träffa rekryterare live, boka in intervjuer och ansöka till relevanta praktikplatser, men även få personlig karriärcoching live och hjälp med ditt CV. Kolla in Virtual Career Days hemsida för aktuella datum för våra live-event eller registrera dig i plattformen redan idag! Allt är såklart helt gratis.


Sammanfattning

Att hitta en praktikplats kan vara utmanande men även spännande. Genom att använda tipsen ovan ökar dina chanser att hitta den perfekta praktikplatsen. Kom ihåg att praktiken är en möjlighet att få nya kunskaper och växa som person, se till att vara engagerad och göra det mesta av denna värdefulla erfarenhet. Lycka till!

28 views0 comments

Comments


bottom of page