top of page

Traineejobb - Vad är det och hur får man ett?


traineejobb kollegor

Traineejobb är en karriärväg som företag erbjuder till nyutexaminerade och unga yrkesverksamma som letar efter möjligheter att få praktisk erfarenhet och öppna upp en väg in till arbetsmarknaden. Första tiden efter examen kan generellt sätt vara tufft, där de flesta branscher kräver arbetslivserfarenhet som man kanske ännu inte har.


Vad är ett traineejobb?

Ett traineejobb är en form av anställning som riktar sig till nyutexaminerade eller personer med begränsad arbetslivserfarenhet.

Trainee-jobben utformas för att ge studenten en introduktion till en specifik bransch eller företag genom en kombination av praktisk träning och utbildning. Dessa program kan variera i längd och upplägg, beroende på företaget och branschen man söker sig till. Men vanligtvis ges man en möjlighet att arbeta i olika avdelningar eller delta i vissa projekt under en bestämd tidsperiod.

Många tror att en trainee-position är en form av praktikplats. Men det är precis som ett vanligt jobb, men där du får förbereda dig på en lägre lön. Men det som är extra fördelaktigt är att man vanligtvis övergår till en fast anställning vid slutperioden av ditt trainee-program som resulterar i en normal lönenivå.

Företaget kommer vilja satsa på dig och du ges möjligheten till att snabbt utvecklas inom yrket!

trainee arbetsplats

Hur får man ett traineejobb?

Att få en trainee-plats kan vara utmanande, då det är många som ansöker om platserna. Konkurrenskraften är stark! Se därför till att sticka ut från mängden redan när du ansöker, där du tydligt visar varför just du är rätt person för tjänsten.

Du kanske har ett extrajobb utanför studierna som påvisar ditt engagemang vid sidan av studierna? Detta anses vara en stark merit bland rekryterarna!

Många av traineeprogrammen är också internationella och där kan språkkunskaper vara en fördel i din ansökan!

Här kommer en del tips om vad du bör ha i åtanke för att stärka din chans till att bli uppmärksammad och få komma in på en första intervju.


  • Se till att ha CV och personligt brev som är anpassade till den trainee-positionen du söker.

  • Delta i branschrelaterade evenemang, seminarier och workshops för att träffa personer som arbetar inom företag som du är intresserad av. Se också till att ha en profil som LinkedIn, där du har ett gediget verktyg att bygga upp ditt nätverk och för att synliggöra dig på arbetsmarkaden!

  • Om du blir kallad till en intervju, se till att du är förberedd genom att forska om företaget och visa upp din motivation och lämplighet för trainee-rollen. Var beredd att diskutera dina mål, erfarenheter och hur du kan bidra till företagets framgång.


Virtual Career Days hemsida kan du anmäla dig och hitta information till kommande digitala jobbmässor, där du får chansen till att möta rekryterande företag där flera av utställarna erbjuder traineeprogram som du kan anmäla dig till via plattformen!


Att få ett traineejobb kan vara en utmanande process, ha tålamod med dina ansökningar! Det ökar dina chanser fär att säkra upp en trainee-position som ger dig en kickstart in i karriären.

Lycka till!


35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page